Perfeksjonisme

Er du perfeksjonist?

Føler du ofte at det du oppnår ikke er godt nok? Utsetter du ofte å fullføre prosjekter for å få de perfekte? Er du selvkritisk og redd for å gjøre feil?

Hvis dette høres kjent ut, er du ikke alene. Mange sliter med perfeksjonisme uten å være klar over at det stjeler både energi, motivasjon og glede.

Perfeksjonisme er et sett med tanke- og handlingsmønstre der man søker etter feilfrihet og ekstremt høye standarder. Perfeksjonister har en tendens til å være kritiske mot seg selv og andre, og de føler seg ofte på utilstrekkelige selv når de oppnår gode resultater. De legger stor vekt på å unngå feil og prøver å opprettholde et bilde av å være uten feil eller svakheter. Dette kan føre til overdrevet stress, redusert selvfølelse og begrenset livskvalitet. Paradoksalt nok får perfeksjonister ofte gjort mindre og blir mer stresset enn andre som har et litt mer avslappet forhold til seg selv og sine omgivelser.

Kjennetegn på perfeksjonisme:

Frykten for få gjøre feil: Perfeksjonister har ofte en stor frykt for å gjøre feil eller mislykkes. De kan bli så handlingslammet at de utsette oppgaver i frykt for fiasko og de tror gjerne at enhver feil er ensbetydende med å mislykkes Dette hindrer dem i å lære og vokse fra feilene sine. Bak frykten for å gjøre feil ligger ofte en grunnleggende antagelse om de ikke blir anerkjent og akseptert hvis de gjør feil.

Overdreven selvkritikk: Perfeksjonister er kjent for å være veldig kritiske mot seg selv. De har en tendens til å sette urealistiske standarder som er vanskelig å oppnå, og når de ikke oppnår disse standardene, pisker de seg selv. Den konstante selvkritikken kan føre til manglende motivasjon og redusert tro på egne evner.

Burde-tenkning: Perfeksjonister har ofte en endeløs liste av ting de burde gjøre som fungerer som rigide regler for hvordan livet skal leves. Dermed tar de sjelden hensyn til egne ønsker og behov.

Filter: Perfeksjonister filtrerer bort sine egne suksesser og andres feil. Dermed legger de bare merke til det andre gjør som er bra, og bagatelliserer det de selv gjør som er bra ved å fokusere på feilene eller manglene sine.

Prokrastinering: Perfeksjonister kan bli fanget i en ond sirkel av prokrastinering eller utsettelsesatferd. De vil utsette oppgaver eller prosjekter fordi de er redde for å ikke kunne gjøre det “perfekt”. Dette fører til at de bruker mye tid og energi på å bekymre seg og planlegge, i stedet for å ta konkrete skritt fremover.

Overarbeide: Perfeksjonister kan ha en tendens til å overarbeide oppgaver. De strekker seg ofte langt utover det som er rimelig eller nødvendig, og dette kan føre til utmattelse og redusert produktivitet. Den stadige jakten på perfeksjon kan føre til en ubalanse mellom arbeid og hvile, og dermed underprestasjon.

Manglende fokus og beslutningsvegring: Perfeksjonister kan bli fanget i detaljer og blir ofte opptatt av å få alt riktig. Dette kan føre til at de mister fokus på det større bildet og bruker unødvendig mye tid på små detaljer. De kan også slite med å ta beslutninger fordi de er redde for å velge feil alternativ. Dette kan resultere i en stagnasjon eller treg fremgang.

Hvordan løse det?

Å overvinne perfeksjonisme er en prosess som krever bevisst innsats og selvrefleksjon. Her er noen skritt man kan ta på veien mot å finne en balansert tilnærming:

Selvaksept: Vær snill mot deg selv og behandle deg selv med større raushet og aksept. Minn deg på at ingen er perfekte, inkludert deg selv. Gi deg selv rom for å gjøre feil og uten å dømme deg selv. Gi deg selv den samme støtten og omsorgen du ville gitt til en kjær venn.

Endre tankemønstre: Vær oppmerksom på de negative tankemønstrene og de urealistiske standardene du setter for deg selv. Prøv å utfordre disse tankene og erstatte dem med mer realistiske og positive perspektiver.

Feire fremskritt: Lær å verdsette og feire dine egne fremskritt, selv om de ikke er perfekte. Sett realistiske mål og anerkjenn dine personlige prestasjoner underveis. Skriv ned 3 ting du er fornøyd med på hver dag.

Ta vare på deg selv: Prioriter egenomsorg og sett deg selv og dine behov som en viktig prioritering. Øv deg på å gjøre ting som ikke er nyttig og som gir deg glede.

Få hjelp: Snakk med venner, familiemedlemmer eller en coach/terapeut som kan hjelpe deg med å håndtere perfeksjonismen. Del dine utfordringer og opplevelser, og få støtte og råd.

Konklusjon

Perfeksjonisme kan være vanskelig å komme ut av på egenhånd fordi det ofte har dypereliggende årsaker. Perfeksjonisme kan fungere som en overlevelsesstrategi, en måte å unngå å kjenne på følelsen av å ikke være god nok. Perfeksjonismen blir som et skjold som brukes for å beskytte seg mot kritikk, avvisning og tap av kontroll. Ved å få hjelp til å akseptere og omfavne vår egen menneskelighet, endre tankemønstre og ta vare på oss selv, kan vi begynne å bryte ned de destruktive sidene av perfeksjonisme og oppnå større grad av indre trygghet og evnen til å gjøre ting «godt nok».